2010. december 30., csütörtök

A KONYHA TÖRTÉNETE 1.

A Konyha, mint a sütés-főzés és az étkezés helye a lakáson belül ahol az élelmiszerek nyersanyagait előkészítik és az étel készítéshez szükséges eszközöket tárolják, úgy mint főző-, sütőgépeket , tűzhelyeket (régebben kemencéket), illetve tároló -, hűtőberebdezésekkel speciálisan kialakított a lakótértől elkülönített helyisége...
Ha a konyha történetéről akarok írni akkor először is a bennem mély nyomot hagyó régi falusi konyhák képe jeleik meg, a főzés akkori titokzatos eszközei, az éléskamrák befőttesüveg alatt roskadozó polcai, a tanyasi téglapadlós házak kemencéi, az udvari vasbográcsok.
Ha megnézünk egy-egy régi fotót a konyhákról szinte kivétel nélkül egyszerűen berendezett de a célnak tökéletesen megfelelő szobabelsőket látunk.Még ha tehetős házakról is volt szó a konyhákra nem fordítottak nagy figyelmet.
A tűzhelynek ugyan már akkor is központi szerepe volt, mégsem nevezhetjük a szó szoros értelemben vett konyhának.
A huszadik század technológiai fejlődésének köszönhetően a lakás valamennyi helyisége közül a konyhát érintette a leggyökeresebben. Addig azonban csak nagyon keveset fejlődött és sok tevékenységet a házon kívül végeztek, tisztítást, előkészítést, mosogatást, pucolást.
Az emberiség fejlődésével jól nyomon követhető a konyhai tevékenységek bővülése is.

Nincsenek megjegyzések: